APULANTA OHITTI BEATLESIN ENNÄTYKSEN.


Apulanta-yhtyeen “Pihtiote” nousi Suomen virallisen singlelistan kärkipaikalle viikolla 45. Pihtiote on yhtyeen 21:n listaykkössingle. Tällä sarjalla Apulanta löi The Beatles-yhtyeen legendaarisen ennätyksen – Beatles nosti vuosien 1964 ja 1970 välillä 20 singleään USA:n singlelistan huipulle, ja on kaikkien aikojen eniten Yhdysvaltojen singlelistaykkösiä saavuttanut yhtye tai artisti. Iso-Britanniassa Beatles sai 17 singleään ykköspaikalle. USA:n singlelistaykkösten kakkostilan jakavat Elvis Presley ja Mariah Carey 18:lla listaykkösellä.

”21 listaykköstä on uskomattoman hieno saavutus. Se kertoo pitkän uran tehneen bändin kyvystä
säilyttää sekä vanhat fanit että löytää jatkuvasti uusia kuulijoita” kommentoi Tommi Kyyrä Musiikkituottajat ry:stä (IFPI).

TONI WIRTANEN OHITTI SÄVELTÄJÄNÄ TOIVO KÄRJEN.
Suomessa Apulanta on täysin ylivoimainen – vertailun vuoksi mainittakoon, että Danny sai uransa aikana kuusi singlelistaykköstä, ja Juice Leskinen viisi. On mielenkiintoista noteerata, että Toni Wirtanen ohitti Pihtiote-singlen myötä myös säveltäjä Toivo Kärjen listaykkösten määrässä. Suomessa ensimmäiset riittävän laajaan otantaan (10 levymyymälää ilmoitti viisi myydyintä levyään) perustuneet levyjen myyntilistat laati Paavo Einiö Rytmi-lehteen, ja niitä alettiin julkaista loppuvuodesta 1951. Huomattava osa Toivo Kärjen menestysiskelmistä (esim. Siks’ oon mä suruinen, Liljankukka, Köyhä laulaja) oli julkaistu jo ennen sitä, mutta YLE:n Populaarimusiikkiohjelmien toimittaja Josper Knutas arvioi, että jos vuotta 1951 edeltävät Toivo Kärjen jonakin kuukautena todennäköisesti eniten myyneet sävellykset – epäviralliset ”listaykköset” – lisätään vuoden 1951 jälkeisiin, päädytään siihen että Kärki on säveltäjänä saavuttanut joko 20 tai 21 paalupaikkaa. Kun Toni Wirtasen Apulannan kanssa levyttämiin listaykkössingleihin lisätään hänen Kaija Koolle säveltämä ja ykköseksi noussut single “Vapaa”, niin Wirtasen säveltäjänä saavuttamien listaykkösten määrä 22 ohittaa Toivo Kärjen saavutuksen.

Apulannan listaykkössinglet:
-Anna mulle piiskaa
-Mato
-Liikaa
-Mitä vaan
-Teit meistä kauniin
-Hallaa ep
-Torremolinos 2000
-Käännä se pois
-Viivakoodit
-Reunallat
-Kadut
-Saasta
-Pudota ep
-Pahempi toistaan
-Armo
-Koneeseen kadonnut
-Kesä ep
-Vauriot
-Ravistettava ennen käyttöä
-Vääryyttä!!1!
-Pihtiote

Lähteet:
Joel Whitburn: The Billboard Book of Top 40 Hits
The Guinness British Hit Singles
Suomi Soi 4 – Suuri suomalainen listakirja / Jake Nyman TAMMI
Josper Knutas

Yhtyeen kotisivut.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>