Playground Music Finland
  • Uutiset
  • Jakelu
  • Yhteystiedot
  • Info
  • Uutiset
  • Jakelu
  • Yhteystiedot
  • Info

KUUNTELE STADIN KADONNEIDEN DEBYYTTISINGLE VIHONVIIMENEN BULTTARI NYT

18/4/2016

0 Comments

 
Picture
Kesäkuun 3:ntena julkaistaan Stadin kadonneet -yhtyeen albumi ”On rookis kalsa hima”. Levyllä kuullaan millaisia osin kadonneita kansanlauluja Helsingissä on laulettu stadin slangiksi, ennen ja jälkeen toisen maailmansodan, ja mitä niille tapahtui nyt uuden sukupolven modernissa käsittelyssä.
 
Slangilla lauletuista kansanlauluista koostuva levy ja sen työstänyt Stadin kadonneet -yhtye sai alkunsa kansanmusiikko Anna E. Karvosen Helsingin kansanlauluperinteen tutkimuksesta.  Levyllään yhtye kunnioittaa menneitä helsinkiläisiä sukupolvia, joiden ansiosta Helsingissä edelleen on slangi sekä oma kansanlauluperinne, jonka olemassaolosta ei ollut varmuutta ennen Stadin kadonneet -yhtyeen aloittamaa projektia. 
 
Stadin kadonneiden laulajana Anna E.  Karvonen on jäljittänyt Stadin slangin musiikkikulttuuriperintöä, joka johdattaa kuulijansa albumin laulujen myötä kadonneiden laulujen jäljille sekä sadan vuoden taakse Bergan ja Sörkan kundien maailmaan.  Löydetyistä lauluista Stadin kadonneet  kasasi konserttikokonaisuuden lisäksi kaksitoista kappaletta sisältävän albumin, jolla vierailee mm. Tuomari Nurmio ja Paleface.
 
 - Mietin, miksen ollut koskaan kuullut vanhaa riimillisen kansanlaulun muotoa slangiksi laulettuna, vaikka muilla suomen murteilla olen sellaisia itsekin laulanut. Voisi kuitenkin olettaa, että 1900-luvun alussa vanhat kansanlaulumelodiat, jotka tulivat kaupunkiin muuttavan väestön mukana, olisivat saaneet myös slangiversionsa, pohti Anna E. Karvonen tutkimusta aloittaessaan.
 
Kansanlaulua on tallennettu ympäri Suomen, mutta Helsingissä varsinkin työväestön laulama vanhempi slangiasuinen kansanlauluperinne on jäänyt lähes täysin tallentamatta. Perimätieto sekä arkistojen muutamat löydöt vahvistivat kuitenkin, että kansanlaulun määritelmän täyttäviä lauluja on laulettu slangiksi aikoinaan myös Helsingissä.  Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistosta löytyi yli 30 000 liuskan folkloristinen aineisto, jonka on tallentanut sivistynyt, mutta alkoholisoitunut kadun mies Johan Knut Harju (1910 – 1976), joka on ollut yksi harvoista kaupunkilaisten perinteen tallentajista. Harjun tallentamia laulutekstejä ovat mm. levylle päätyneet Oi mutsi, mutsi, Fimtsika killaa, Snadi kundi ja On rookis kalsa hima.
 
KUUNTELE LEVYN ENSIMMÄINEN SINGLE  NYT SOUNDIN SIVUILLA
http://www.soundi.fi/jutut/perjantaibiisi-stadin-kadonneet-vihonviimenen-bulttari/
 
Ensimmäinen levyltä kuultava single on Palefacen sanottama,  Milla Viljamaan säveltämä ja Stadin kadonneet -yhtyeen sovittama ”Vihonviimenen bulttari”. Laulu on hatunnosto vanhoille ja jo menneille starboille uudemman rekilaulun tahtiin.
 
”On rookis kalsa hima” -levyllä kuultavat laulut on rajattu uusimittaisiin riimillisiin kansanlauluihin, joiden laulukielenä on ollut Stadin slangi. Mukana on myös täysin sävellettyä materiaalia, koska monet vanhojen laulujen melodiat ovat jo kadonneet.
 
- Levy olkoon yritys estää niitä viimeisiä helsinkiläisiä lauluja katoamasta, jotka ehkä vielä ovat jääneet löytymättä. Stadin slangi kuvastaa myös osaltaan maamme yhteistä historiaa. Helsinkiä ja helsinkiläisyyttä ei olisi ilman muuttoliikettä. Koska muuallakin Suomessa on kotiseuturakkautta ja ylpeyttä omasta murteesta, olemme mekin ylpeitä näistä kansanlauluista Stadin slangiksi – olimmepa sitten junantuomia tai paljasjalkaisia, olemme samoja stadilaisia kaikki, Anna E. Karvonen kiteytyttää.
 
Playground Music julkaisee On rookis kalsa hima -levyn vinyylinä 3.6.2016, jonka mukana tulee myös cd.
 
Stadin kadonneet Facebookissa:
https://www.facebook.com/Stadin-kadonneet-655581471238956/
 
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Maiju Asikainen
Frontier Promotion
+358 45 6316 728
maiju@frontierpromotion.com
www.frontierpromotion.com
​
0 Comments



Leave a Reply.

    RSS Feed

Nyhetsbrev
Vill du få nyheter om våra releaser och artister först av alla?
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev! 

Följ oss på sociala medier

✕